Historie

Op 7 juni 1980, ruim 40 jaar geleden, opende Borchland officieel het sportcentrum met diverse topsporters, zoals de wereldkampioen squash Aboe Taleb, het bowlingteam van Indonesia uit Den Haag, dat net tweede was geworden bij de wereldkampioenschappen in Zuid-Amerika, een tenniswedstrijd tussen Willem van Hanegem en Barry Hughes, eens Nederlands grootste tennistalent Paultje Dogger en vele andere attracties.

Voor de naam werd een prijsvraag uitgeschreven. Als eis werd gesteld dat de naam uit twee lettergrepen zou moeten bestaan met twee verschillende klanken. Toen Willem van Bloemen uit Duivendrecht met een kopie van het boek over Gijsbrecht van Amstel kwam, die op een terp in Ouder-Amstel (Borchland) zou hebben gewoond, was de keuze voor de directie van Borchland niet moeilijk en won hij de prijs van 250 gulden.

De directie bestond in 1980 uit twee personen: Bernard Enthoven en Co Blom.

Bekend werd Borchland ook door haar ‘Nacht van Borchland’, een jaarlijks terugkerend evenement van het formaat met vaderlandse rasartiesten, zoals André Hazes en René Froger. Ook werd het bowlingteam, de Borchland Royals, in die jaren landskampioen.

Op de overige, naast Borchland gelegen, 8,5 hectare grond werd door de heer Ger Roseboom een 9-holes par 3 golfbaan met driving range aangelegd. Amstelborgh Golf en Conference Center werd de nieuwe buur. Dit centrum werd per 1 januari 1990 geopend.

Amstelborgh/Borchland, zoals wij dat allen thans kennen. Door allerhande maatregelen werd de samenvoeging een succes. In oktober 2007/2008 zijn de tennisbanen geweken voor extra parkeer- en zaalcapaciteit om de grote aantallen gasten nog beter van dienst te kunnen zijn. En evenementen en beurzen zijn nu nog completer met een aanbod van circa 1.100 eigen parkeerplaatsen en 2400m² zaalcapaciteit. Daarnaast is er een volledig nieuwe putting-green aangelegd en is de 9-holes par 3 baan volledig openbaar geworden.

Inmiddels zwaait Roy Blom, de zoon van Co Blom de scepter bij Borchland, the place to B.: Dé restaurant, vergader-, evenementen- en sportlocatie van Amsterdam! Sinds 2012 staan we beter bekend als ‘Borchland, the place to B.’.