Wedstrijdverslagen 2016

Verslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh op de golfbaan Waterland-Amsterdam op 1 oktober 2016

Zaterdag 1 oktober hebben wij onze laatste externe wedstrijd van dit seizoen gespeeld. Traditiegetrouw beginnen wij onze eerste wedstrijd daar ook en sluiten het daar ook meestal af. De weergoden waren ons ook vandaag weer gunstig gezind, want ondanks de slechte voorspelling hebben wij het tot het eind aan toe droog gehouden. Er stond wel een straffe wind, daar moesten wij dus wel met de stokkeuze rekening mee houden.

Er waren totaal 15 deelnemers verdeeld over 5 flights en om 14.00 uur vertrokken wij van hole 1 en vanaf de rode tee. Mijn flightgenoten Mariëlle van Eijsden en Kees Schiferli hadden er zin in. Kees scoorde meteen een bogey op de eerste hole, dat leek dus wel de goede kant op te gaan. Helaas ging het daarna in rap tempo “bergafwaarts” en kwam hij uiteindelijk met slechts 8 stableford punten binnen. Soms de mooiste slagen en dan plotseling in het water, hij werd er “gek”van. Mariëlle deed het iets beter met 10 punten. Ik kreeg steeds meer de smaak te pakken en op hole 4 waar de neary was geplaatst kwam ik als beste uit de bus op een paar meter van de vlag en scoorde daar ook mijn birdie. Dat telt dus lekker aan. De longest drive hole 7 was helaas niet ver genoeg en werd dan ook door Dirk Bragt verbetert. Ondanks een extra poging van onze enige dame in het gezelschap lukte het haar helaas niet de fairway te bereiken.

Wij hadden een vrij vlotte ronde gelopen en waren om ongeveer kwart voor vier alweer binnen. De tweede flight zo’n half uur later de rest spoedig daarna. Na de laatste binnenkomst hebben wij de kaarten nog eens goed gecontroleerd en bleek ik de uiteindelijke winnaar te zijn met 18 stableford punten, met een neary en een birdie. De 2e plaats was voor Dirk Bragt met 16 punten en de longest drive voor de heren. De 3e plaats was voor Marc Canisius met 15 punten. Na afloop hebben wij ons de drankjes en het bittergarnituur weer lekker laten smaken. Persoonlijk kan ik terug kijken op een succesvol seizoen met een aantal overwinningen, ik hoop dat het volgend jaar net zo goed gaat.

Ik wil iedereen bedanken voor hun deelname dit seizoen en hoop dat jullie het leuk hebben gevonden, en dat wij ook volgend jaar weer op jullie kunnen rekenen. Mocht het in november nog mooi weer blijven dan kunnen wij wellicht nog iets plannen, even afwachten dus maar. Met dank aan mijn mede organisator Peter Houwertjes.

Ruud Zandbergen

Verslag externe wedstrijd zaterdag 3 september

Onder bezielende leiding van Ruud en Peter was het al weer een van de laatste externe wedstrijden van dit jaar (time flies when you have fun). Voor de 1e keer speelden wij bij de buren (Old Course) en de opkomst was redelijk (16 spelers). Mede door het mooie weer (Indian summer) zat de stemming er goed in en de 9 holes baan was in perfecte conditie (snelle greens).

Voor veel deelnemers was dit is de eerste keer dat zij hier speelden en desondanks vielen de scores mee. Na de wedstrijd was er een gezellige borrel met aansluitend de prijsuitreiking en de sfeer werd verhoogd door de gezellige bediening van Marleen. Hierna kregen wij met z’n tienen op het terras een uitgebreide bbq voor een redelijke prijs. Al met al een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar, ik ben niet geheel onbevooroordeeld, want ik ben ook lid van de Old Course.

Uitslag: 1e prijs met 41 punten Marc Lucassen.
2e prijs met 37 punten Ad van Asten.
3e prijs met 34 punten Eddy de Groot
Ed Lensvelt had ook 34 punten maar over de laatste 7 holes was Eddy beter.

Zelf ging ik met 9 balletjes weg, want ik had ook de neary en de longest drive (beetje asociaal).

De volgende wedstrijd is op 1 oktober bij golfbaan Waterland. Inschrijven op het bord bij de receptie of doorgeven aan Peter of Ruud.

Marc Lucassen

Verslag zomeravondcompetitie 2016

Dit jaar deed ik voor het eerst mee met de ZAC. Geen idee hoe het er aan toe zou gaan, wat de regels waren en wat ik kon verwachten. De organisatie had een indeling gemaakt en onze kleur bepaald, geel. Het gele team riep mij direct uit tot captain. Een belangrijke taak van de captain was het binnenhalen van de 5 euro pp. Blijkbaar hadden de anderen daar geen zin in dacht ik, dus gewoon maar doen. Gelukkig had ik twee ervaren captains in mijn team, waar ik goed gebruik van kon maken.

Er werd mij duidelijk gemaakt dat een gele outfit onmisbaar was. Ik heb veel kleur in mijn klerenkast, maar geen geel. Het heeft mij de hele middag gekost om een gele polo te vinden, alle kleuren mogelijk maar nauwelijks geel. Van Willem kregen we nog een geel hoedje, zodat we “aan de slag” konden. Waar ik niet bij stil stond was dat je met deze manier van spelen veel tactischer te werk moest. Je moest de goede en minder goede spelwijze van beide spelers kennen om die samen goed te laten functioneren. Elselies slaat wat minder ver dan ik, maar slaat altijd rechtuit en is vrij goed in haar korte spel. Een goede eerste slag van Elselies betekende dat ik met wat meer risico voor de vlag kon gaan om een birdie te forceren. Elselies sloeg daarom altijd eerst. Het was een prima samenspel waardoor wij altijd onze partij konden winnen. De andere kleuren gaven nooit hun samenstelling vrij, zodat we daar niet op konden inspelen.

Het viel mij op dat het tijdens de wedstrijden veel serieuzer aan toe gaat dan op de woensdag. Er werd minder gesproken en men nam de tijd voor iedere slag. Een birdie werd uitgebreid gevierd met high fives. De birdies waren een belangrijk deel van de puntentelling. Een gewonnen partij leverde ook 2 punten op. Het is de vraag of dit reëel tegenover elkaar staat. Aangezien iedereen hiermee moest dealen, had dat natuurlijk geen invloed op het eindresultaat, maar het is wel iets om voor volgend jaar te overwegen.

Ik verwachtte dat het vervelend zou zijn om al die tijd te moeten wachten tot de tweede partij uitgespeeld was. Het was echter heel gezellig, zeker omdat we vaak mooi weer hadden en buiten konden zitten. Martin en Ria (vrouw van Dick) namen regelmatig iets lekkers mee. Vaak ging ik nog even langs de baan kijken naar het tweede team om ze aan te moedigen. Het waren heel leuke avonden, die steeds spannender werden naarmate de partijen vorderden. De vierde avond stonden van de 6 kleuren, 5 kleuren zo dicht bij elkaar dat alle kleuren nog konden winnen. Het kwam dus aan op de laatste avond. Er werd afgesproken dat niemand de uitslag van zijn partij zou doorgeven.

De organisatie kwam met de opdracht om de captains van groen en blauw hole 9 te laten spelen i.v.m. gelijk spel. Niemand wist nog of dit ging om de 1e of 2e plaats of 2e en 3e plaats. Voor geel dus heel spannend, waren wij 1e of 3e? Willem had een geweldige afslag waarbij hij al het publiek op zijn hand had en terecht de hole won. Er stonden 13 bekers met verschillende grootte te blinken op de piano, waarvan 1 wisselbeker.

Die mooie grote beker mocht geel uiteindelijk meenemen, groen (Willem) werd tweede en blauw (Ruud) derde. Na de uitreiking van de bekers kregen we een geweldige maaltijd van Amstelborgh voorgeschoteld, in tijden niet zo lekker gegeten. Voor mij konden de zomeravondpartijen niet meer stuk Elselies, Ruud, Remy, hartelijk dank voor de prima organisatie. Amstelborgh, hartelijk dank voor de geweldige maaltijd.

Eddy de Groot,
captain geel

Verslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh op golfbaan Veldzijde in Wilnis op 6 augustus 2016

Afgelopen zaterdag werd alweer de vijfde externe wedstrijd van dit seizoen gespeeld. De locatie was voor een groot deel van de spelers nieuw en de baan was voor veel deelnemers een grote uitdaging, met veel water, grote afstanden en een golvend landschap. Wij speelden de eerste 9 holes en vanaf de rode tee. De weergoden waren ons goed gezind en om 14.00 uur vertrokken de eerste spelers met een straffe wind in de rug, die wij later natuurlijk op de terugweg pal tegen hadden! De overige vier flights vertrokken ieder 10 minuten later.

Op zo’n grote baan moet de driver er natuurlijk aan te pas komen en dat is mij aardig gelukt dit keer. Mijn flightgenoten waren nogal eens een balletje kwijt. Gelukkig ben ik onderweg maar 1 balletje kwijtgeraakt in een waterhindernis. Kees Schiferli sloeg soms de mooiste ballen, maar het volgende moment ging het dan weer helemaal mis (hij werd er volgens zeggen helemaal gek van). Elselies ging gewoon stug door.

Rond half vijf waren wij weer binnen en ik had toen al het idee dat ik een goede ronde had gelopen. Gaandeweg kwamen de andere spelers binnen met enthousiaste verhalen, hoe mooi en hoe moeilijk de baan wel was. Na controle van de kaarten was het al snel duidelijk wie de winnaar was en wie op de tweede en wie op de derde plaats was geëindigd. Ondanks de korte afstand van de Neary op hole 6 werd daar niet gescoord en bij de Longest Drive op hole 9 werd bij de dames door Terry Koek en bij de heren door Herman Jansen het verst geslagen.

De winnaar is geworden Ruud Zandbergen met 16 stablefordpunten, de tweede plaats was voor Ad van Asten met 15 punten en de derde plaats was voor Paul Langedijk met 14 punten. Onder het genot van een hapje en drankje werden de prijzen verdeeld. Onderstaand de volledige einduitslag op basis van de flightindeling.

De eerstvolgende externe wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 3 september a.s. Wij spelen dan bij de “overburen” nl. Amsterdam Old Course. Inschrijvingen via de gebruikelijke emailadressen van Peter Houwertjes (houwhout@wxs.nl) en Ruud Zandbergen (ruud.zandbergen@caiway.nl) of via het inschrijvingsformulier dat bij de receptie van Amstelborg hangt.

Wees er snel bij want VOL IS VOL!!!

Ruud Zandbergen

Uitslagen
1e flight Elselies La Lau 13 punten/Kees Schiferli 10 punten/Ruud Zandbergen 16 pnt.(1e)
2e flight Eddy de Groot 11 pnt./Jan Faas 10 pnt./Erik Jonker 5 pnt.
3e flight Dirk Bragt 14 pnt./Lodewijk de Groot 8 pnt./Martin Breman 12 pnt./Remy de Beaumont 10 pnt.
4e flight Willem Roggeband 12 pnt./Herman Jansen 9 pnt./Paul Langedijk 14 pnt.*(3e)(op basis van 7 gespeelde holes)
5e flight Anke Nijland 5 pnt./Peter Houwertjes 7 pnt./Terry Koek 12 pnt./Ad van Asten (2e) 15 pnt.

Wedstrijdverslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh op de Golfbaan van Naarderbos 2 juli 2016

Afgelopen zaterdag was fantastisch. Naarderbos grandioos en de deelnemers sublieme, wat een selectie van top spelers. Een dikke chappeau voor onze coach Ruud. Er was wederom veel belangstelling voor de externe wedstrijd met 20 deelnemers en 5 flights. Het prachtige weer zorgde voor veel goed humeur met prachtige vergezichten en mooi golfspel. In mijn flight zaten Anke, Terry en Martin. Een flight met veel winnaars, maar daarover later meer. Anke speelde vol passie en gedrevenheid en had afgelopen week nog een aantal lessen van tante Rita gehad. De resultaten zitten in de pijplijn vertelde ze. Terry zondermeer een goede speelster met een prachtige lange en rechte drive. Martin, jesus wat kan hij met een stokkie 3 ver slaan. Aan de richting moet nog wel wat gesleuteld worden, maar als dat dan ook goed gaat, slaat hij met gemak een birdie, whoww.

Onze flight kende dus veel winnaars, immers de 1e, 2 maal longest drive en de birdie, werden gewonnen door team ANK. Van de behaalde resultaten sprong er toch één met kop en schouders boven uit en dat was de birdie van Martin. “De afslag hard, ver en recht. De tweede, weer hard, ver en recht en op de rand van de green, +/- 7 meter van de vlag. Slag drie, de putter, kansloos dacht ik, tik en plof in de put. Prachtig.

Uitlag van de wedstrijd
Gespeeld de 1e 9 holes op de grote baan, met totaal 20 deelnemers

Winnaar Marc Canisius met 16 stableford punten, 2e plaats Terry Koek ook 16 stableford punten (op basis van de laatste 3 gespeelde holes), 3e plaats Elselies La Lau 15 stableford punten (op basis van de laatste 5 holes) Ruud Zandbergen ook met 15 stableford punten viel daardoor net buiten de prijzen.

De Longest drive voor de dames is gewonnen door Terry Koek en bij de heren door Martin Breman.

De Neary was aanvankelijk door de 2e flight door Remy de Beaumont gescoord, maar werd in de 5e en laatste flight door Paul Langedijk gewonnen. Martin Breman ging er met de birdie vandoor. De “man met de rode lantaarn” was Eddy de Groot die uiteindelijk slechts 4 punten had gescoord.

Er is veel belangstelling voor de externe wedstrijden, dit keer was er ook een reservelijst. Dus voor toekomstige inschrijvingen zorg dat je op tijd erbij bent! De volgende wedstrijd is op zaterdag 6 augustus a.s. en wij spelen dan op de baan van Golfclub Veldzijde (Golfpark Wilnis).

Tot een volgende keer,
Marc Canisius

Wedstrijdverslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh bij De Hoge Dijk (Olympus) op 4 juni 2016

Ik merkte het al op de motor richting De Hoge Dijk, dit wordt een zweterig rondje vandaag. Op de parkeerplaats gauw mijn golftas afgedaan, zodat ik mij snel kon ontdoen van mijn warme motorjas. Mijn mini karretje uit de topkoffer getrokken, tas er op en hup snel naar de wedstrijdleiding. Effe betalen bij Peter, scorekaart en consumptiebon via Ruud. Lekker bakkie koffie, cake en dan nog een flinke uitsmijter. Tja, je zal toch een beetje een goeie ondergrond moeten hebben om een beetje een knappe bal te slaan.

Het aantal deelnemers deze keer kwam op 17. Drie minder dan de wedstrijd van 7 mei, maar net zo gezellig. Althans dat neem ik aan, want ik was er niet bij die dag, maar ik denk dat ik deze gok wel kan wagen. We speelden op de Holendrecht baan vanaf de rode tee. Ik zat in een flight met Marc Lucassen, die deze keer geen aanspraak kon maken op wiehetversteenballetjekanslaan; ook wel bekend onder de naam de longest drive, want die ging deze keer naar Marc Canisius met een afstand van ongeveer 210 meter. Mooie knal Marc!

Logisch dat Marc L. deze keer niet zo ver kwam, want hij was nog een beetje ziek, maar toch top dat ie lekker heeft mee gebald. Mijn andere flight genoot was Kees Schiferli die als eerste het bordje van de longest drive kon plaatsen, maar helaas!!!!

De neary op hole 6 gewonnen door Eddy de Groot. De enige dame in het gezelschap Tine de Ruiter heeft helaas geen aanspraak kunnen maken op de longest drive. Wel ver geslagen maar niet op de fairway. En Dirk Bragt pakte ook weer zijn prijsjes mee. Een birdie op hole 1 en geëindigd op de derde plaats met 18 pnt. De tweede plaats was voor Marc Canisius met 19 pnt. En de eerste plaats was voor ondergetekende met 21 pnt.

Het was weer een prachtige golfmiddag. Ruud en Peter nogmaals bedankt voor de weer goed georganiseerde wedstrijd.

De volgende externe wedstrijd staat gepland op zaterdag 2 juli a.s. en wij spelen dan de 1ste 9 holes op de golfbaan van Naarderbos. Informatie volgt op een later tijdstip.

Tot balletje,

Erik Jonker

Wedstrijdverslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh gespeeld bij de Waterlandse Golfclub in Amsterdam-Noord op 7 mei 2016

Beste Amstelborgh spelers van externe wedstrijd,

Ik was vereerd om mee te mogen spelen op de mooie baan van golfbaan Waterland Amsterdam. Ik had mij al in een vroeg stadium aangemeld, want ik had al gehoord dat er veel belangstelling was. In totaal waren er 20 inschrijvingen verdeeld over 5 flights en ik heb begrepen dat er zelfs een reservelijst was. Wij liepen de 2e 9 holes en gingen om 16.00 uur van start met de eerste flight, iedere volgende flight 10 minuten later. Het was mooi warm weer en ik heb in een leuke flight met Tine de Ruiter, Terry Koek en Herman Jansen gespeeld.

Wij speelde alle om een mooi resultaat te halen en dat is met al die prijzen aardig gelukt.
De longest drive op hole 15 voor de dames was voor Terry en voor de heren Marc Lucassen (hij was er gelukkig weer bij en met zijn nieuwe heup loopt hij weer als een kievit!). De neary op hole 16 was als eerste voor Rob van Ree, maar werd weer verbetert door Herman Jansen die op hole 2 nog een birdie scoorde !

De winnaars van deze wedstrijd waren Jan Faas met 17 stableford punten, op de 2e plaats Terry Koek met 16 punten en op de derde plaats Ed Lensvelt met 15 punten. Daarna was het ook nog gezellig, omdat we op het terras konden zitten met de prijsuitreiking en een aantal deelnemers hebben daar gegeten.

De volgende wedstrijd is op 4 juni bij golfbaan de Hoge Dijk en ik hoop jullie dan weer te zien.

Vriendelijke groeten,
Jan Faas

Verslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh gespeeld bij Burggolf Purmerend op 2 april 2016

Zaterdag 2 april hebben wij de eerste externe wedstrijd van 2016 weer gespeeld. Plaats van handeling was dit keer de golfbaan van Purmerend bij Burggolf. Er hadden zich veel deelnemers aangemeld, voldoende voor vijf flights. Bij aankomst was er thee, koffie en heerlijk appelgebak met slagroom. Dat was TOP!

De weergoden waren ons goed gezind. ‘s Morgens was het nog bewolkt, later kwam er een waterig zonnetje bij met daardoor een vriendelijke temperatuur van 14 graden en er was nagenoeg geen wind.

Wij hebben de “gele course” gelopen en gestart werd er van de rode tee. De eerste flight vertrok om 15.30 uur met als deelnemers: Ruud Zandbergen, Terry Koek en Anke Nijland. De tweede flight vertrok om 15.40 uur, met als deelnemers Elselies La Lau, Kees Schiferli en Herman Jansen. De volgende groep bestond uit Ed de Groot, Erik Jonker en Dirk Bragt. Om 16.00 uur ging de flight met Lodewijk de Groot, Paul Buytendijk en Ed Lensveldt van start. De groep met “de rode lantaarn” bestond uit Ger Meijer, Willem Roggeband en medeorganisator Peter Houwertjes.

De baan was erg moeilijk en uitdagend om te spelen, mede vanwege de soms drassige ondergrond, de waterpartijen, lastige bunkers en snelle, glooiende greens. Als extra uitdaging was er op hole 3 de neary geplaatst, waarbij niemand de bal op de green heeft weten te krijgen en op hole 6 de longest drive. De eerste spelers waren zo omstreeks 17.45 uur binnen en de resterende flights kwamen redelijk achter elkaar binnen. Dan moet er natuurlijk nog druk gerekend worden aan de kaarten, maar om 18.45 uur kwam daar toch het verlossende woord van de wedstrijdleiding.

De longest drive dames is gewonnen door Terry Koek, welke ook nog een vogeltje ontving voor de gemaakte birdie. De longest drive heren werd gewonnen door Ger Meijer, met een eervolle vermelding voor Lodewijk de Groot omdat hij verder sloeg dan zijn broer Ed. De 1e plaats was voor Dirk Bragt met 14 stableford punten. De 2e plaats was voor Terry Koek met 12 stableford punten en de 3e plaats was voor Willem Roggeband met 10 stableford punten. Op basis van de laatste 3 gespeelde holes kwam deze uitslag tot stand. Ed de Groot viel met 10 punten daardoor net buiten de prijzen. Na afloop was er nog een drankje en een aantal spelers zijn daar nog blijven eten.

Dirk Bragt

De einduitslag in volgorde van de flightindeling is als volgt:
1) Ruud Zandbergen 8 pnt/Terry Koek 12 pnt (2e plaats en longest drive) en Anke Nijland 4 pnt.
2) Elselies La Lau 7 pnt/Kees Schiferli 8 pnt en Herman Jansen 7 pnt.
3) Ed de Groot 10 pnt/Erik Jonker 7 pnt en Dirk Bragt 14 pnt (1e plaats)
4) Peter Houwertjes 9 pnt/Ger Meijer 4 pnt (longest drive) en Willen Roggeband 10 pnt (3e plaats)

De volgende externe wedstrijd staat gepland op 7 mei a.s. bij de Waterlandse Golfbaan in Amsterdam. Inschrijvingen kan bij Peter Houwertjes en/of Ruud Zandbergen. Er hangt ook een inschrijfformulier bij de receptie van Amstelborgh.
Peter Houwertjes tel. 06-28875443 houwhout@wxs.nl
Ruud Zandbergen tel. 06-21276331 ruud.zandbergen@caiway.nl