Wedstrijdverslagen 2014

Verslag externe wedstrijd Golfclub Amstelborgh bij de Waterlandse in Amsterdam 1 november 2014

Zaterdag 1 november hebben wij dan toch echt de laatste externe wedstrijd gespeeld op de golfbaan van de Waterlandse Golfclub in Amsterdam Noord. Na de vorige wedstrijd bij Golfclub Liemeer was er nog veel belangstelling om een extra wedstrijd te spelen. Er waren dus ook veel aanmeldingen en wij gingen dus met 19 deelnemers van start. En het is een mooie dag geworden, de weergoden waren ons gunstig gezind, een zonnetje een beetje wind en een temperatuur van 20 graden en dat in november in Nederland!

Wij zijn gestart met 5 flights (was nog niet eerder geweest!) en om 14.30 ging de eerste van start op hole 1 en vanaf de rode tee met: Ruud Zandbergen, Elselies La Lau en Rashied Badal. De marshall stond ons al op te wachten om de vaart erin te houden, want het was erg druk en er waren veel spelers in de baan. De 2e flight startte om 14.40 met Lodewijk de Groot, Yaw Boye, Cor Coppens en Wil van Spankeren. De 3e flight ging 10 minuten later weg met Rob van Ree, Ruud Borgmann, Sigrid Fouchier en Mariëlle van Eijsden. Om 15.00 was de beurt aan Jan Faas,Willem Roggeband, Edwin van Hecking Colenbrander en Remy de Beaumont. De optocht werd afgesloten door Peter Houwertjes, Ed Lensvelt, Dirk Bragt en Herman Jansen.

Wij hebben vrij vlot gespeeld, want de rest hebben wij niet meer terug gezien en omstreeks 16.45 waren wij weer terug. Inmiddels was er flink wat bewolking binnen gedreven, waardoor het al snel begon te schemeren. Daar hadden de laatste spelers toch behoorlijk last van en zijn er nogal wat balletjes verdwaald. Bij ons was Rashied vandaag in topform en op hole 2 (dogleg) speelde hij de bal in een keer op de green. Daar viel dus de eerste birdy, er zouden er nog meer volgen op dezelfde hole door Yaw en Ruud Borgmann.

Na binnenkomst van de laatste spelers, zo rond 17.30, moesten wij natuurlijk de kaarten nog even controleren en was het al snel duidelijk dat er een afgetekende winnaar was. De vorige wedstrijd waren er maar liefst 3 spelers die op het zelfde aantal punten was uitgekomen. Het was vandaag vrij snel duidelijk dat Rashied de grote winnaar was met 20 stablefordpunten, een birdy op hole 2 en de neary op hole 8. De 2e plaats was voor Dirk Bragt met 17 punten en de 3e plaats voor Edwin van Hecking Colenbrander met 16 punten.

De longest drive voor de dames is gewonnen door Elselies en bij de heren door Jan Faas. Na afloop bleef bijna iedereen eten, want de kok had nog iets speciaals voor ons in petto! Wij kunnen terug kijken op een geslaagd seizoen, alleen de wedstrijd op Naarderbos hebben wij moeten verschuiven i.v.m. regen en onweer, maar alle wedstrijden zijn uitgespeeld. De ontvangst bij de Waterlandse was prima geregeld en daar komen wij dus zeker terug. Namens Peter Houwertjes en ondergetekende wil ik alle deelnemers bedanken voor hun deelname in het afgelopen seizoen. Wij hopen jullie in het volgend seizoen weer op de baan te treffen.

Ruud Zandbergen

De einduitslag in volgorde van de flights is als volgt: Ruud Zandbergen 6 pnt, Elselies La Lau 7 pnt en de longest drive, Rashied Badal 20 pnt de winnaar, een birdy en de neary. Lodewijk de Groot 2 pnt, Yaw Boye 13 pnt, Cor Coppens 7 pnt en Wil van Spankeren 4 pnt. Rob van Ree 11 pnt, Ruud Borgmann 11 pnt en een birdy, Sigrid Fouchier 8 pnt, Mariëlle van Eijsden 10 pnt. Jan Faas 12 pnt en de longest drive, Willem Roggeband 11 pnt, Edwin van Hecking Colenbrander 16 pnt, 3e plaats! Remy de Beaumont 10 pnt, Peter Houwertjes 11 pnt, Ed Lensvelt 6 pnt, Dirk Bragt 17 pnt, 2e plaats en Herman Jansen 6 pnt.

Verslag Rabbit competitie seizoen 2014

Woensdag 29 oktober hebben wij de laatste officiële Rabbit wedstrijd gespeeld. Om 10.30 uur gingen wij van start in de hoop dat de weergoden ons gunstig gestemd waren. Er was wel regen voorspeld, maar wij hebben het droog gehouden. Ik speelde samen met Ed Lensvelt en vanaf hole 5 gingen wij ervan door. Wij hebben op onze 18 holes weer veel bunkers gezien en het ging niet zo soepel als de laatste keren. Rond half één waren wij weer terug en zijn de scorekaarten verwerkt, want die werden nog in de totaal stand meegenomen. De dagwinnaar was Michel Koster met 36 stablefordpunten en de neary werd gewonnen door Ton van Bockel op hole 9.

Bij aankomst waren ook Frans Pels en Arno Straat aanwezig, die allebei na een ingrijpende operatie volop aan het revalideren zijn en hopelijk volgend jaar weer van de partij!

Na een drankje, aangeboden door de commissie, werden wij uitgenodigd voor de lunch. Een soepje en lekkere broodjes. Tijdens de lunch vertelde Ad van Asten ons de individuele scores van alle deelnemers van het afgelopen seizoen en had hij over iedereen wel een leuke of opbeurende opmerking paraat. Het was alleen erg jammer dat in het restaurant nog een groot gezelschap zo luidruchtig aanwezig was, dat daardoor het grootste deel van de speech verloren ging. Na de bekendmaking van de individuele score was er voor iedereen ook een prijs(je), zodat er niemand met lege handen naar huis ging.

Ja en toen was het moment van de waarheid aangebroken en werden de winnaars van de Rabbit competitie seizoen 2014 bekend gemaakt. Het hoogste aantal stablefordpunten gemaakt in een wedstrijd werd bereikt door Peter Houwertjes met 47 punten. De neary’s bij de dames zijn gemaakt door Clementine Bouma, Mia Brink en Tine de Ruiter allemaal 3 keer. De neary bij de heren door Ruud Zandbergen 5 keer en ook nog 7 keer de dagwinnaar en een handvol birdy’s .

De totale eindstand is geworden :
1e plaats Ruud Zandbergen 820 stablefordpunten
2e plaats Dick Heijn 690 stablefordpunten
3e plaats Michel Koster 654 stablefordpunten

Ik wil langs deze weg de commissieleden van de Rabbits bedanken voor al hun werk en inzet van dit jaar om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bedankt Ad van Asten, Piet Hoogland, Michel Koster en natuurlijk het aanstormend talent Remy de Beaumont. Tot slot had Ed Lensvent voor alle commissieleden nog een vriendelijk woord en een lekkere fles wijn.

Ruud Zandbergen

Verslag externe wedstrijd Liemeer 1e 9 holes op 4 oktober

Zaterdag 4 oktober werd er wederom de ‘laatste’ externe wedstrijd van dit seizoen gespeeld, maar gezien het weer en de animo blijven we gewoon nog even door gaan.
Voor mij was dit pas de tweede lange baan ervaring en ondanks mijn matige prestatie van de vorige keer (10 stableford punten) had ik er alle vertrouwen in om het deze keer beter te doen. Wederom werd er rekening gehouden met mij, als vrouw zijnde, en startten we vanaf de rode tees. Niet dat dit, gezien de scores, het nou perse makkelijker maakte voor de mannen, zelfs niet voor de ‘ouwe rotten in het vak’.

Samen met Ruud Borgmann (14 pnt), Herman Jansen (6 pnt) en Ruud Zandbergen (16 pnt) beten wij de spits af, terwijl het zonnetje nog aardig scheen. Helaas verdween deze snel achter de wolken, maar we hebben het verder droog gehouden en de temperatuur was verder prima.

Achter ons volgde Dick Heijn (17 pnt), Dirk Bragt (9 pnt) en Willem Roggeband (13 pnt), gevolgd door Lodewijk de Groot (14 pnt), Ed Lensveldt (15 pnt) en Frank Muhl (19 pnt). De afsluiters waren Peter Houwertjes (13 pnt), Ad van Asten (13 pnt), Erik Jonker (19 pnt) en niet minder dan Piet Hoogland (3 pnt), de echte ouwe rot onder ons.

Het vergde uiteindelijk nogal wat rekenwerk van Ruud en Peter om de winnaar te bepalen. Zowel Erik als Frank hadden precies dezelfde eindscore met 19 stableford punten, maar ik ook!! Het draaide dus om de zoveel laatste holes, maar welke laatste holes. Ik wist dat ik de laatste drie aardig had gespeeld, maar hoe hadden de andere twee kanshebbers het gedaan. Uiteindelijk kwam het verlossende woord, op basis van de laatste drie gespeelde holes was ik de winnaar!! Voor het bepalen van de tweede plaats werden de laatste vijf holes bekeken, wat Erik Jonker de tweede plaats opleverde en de derde plek was voor Frank.

Het was natuurlijk fantastisch om in deze nek-aan-nek race als eerste te eindigen, maar voor mezelf had ik eigenlijk al gewonnen, omdat ik nu officieel van de hcp 36 af ben. Waar ik het minder goed in afbracht was de longest drive. Het behalen van de longest drive voor de dames was me als enige vrouw de vorige keer niet gelukt! Een mooie slag maar helaas buiten the drive. Deze keer zou het me toch wel moeten lukken, wederom als enige vrouw in het gezelschap, maar wat denk je, plop, 10 cm van mijn tie, op de afslagplaats. Een kleine blamage, maar als aanmoedigingsprijs voor de volgende keer werd ik toch beloond. Dirk Bragt daarentegen had fair and square gewonnen bij de mannen. Bij de neary hebben we allemaal onze kansen laten liggen.

Tijdens de 10de hole hebben we eerst nog gezellig buiten kunnen zitten met een drankje en de bitterballen van Ed. Uiteindelijk werd het stiekem toch wat frisjes buiten en hebben we de 10de hole binnen verder uitgeputt.

Misschien dit seizoen dan toch nog 1 keer de laatste externe wedstrijd? Ruud en Peter we horen graag wat jullie nog voor ons in petto hebben!

Sigrid Fouchier

Verslag externe wedstrijd van de Rabbits op Golfbaan De Hoge Dijk op 20-8-2014

De Rabbits spelen elke woensdagochtend, zomer en winter, weer of geen weer, afslag 10:00 uur (’s-winters 10:30 uur), met inschrijving tot een kwartier voor de wedstrijd, over 9 of 18 holes een wedstrijd voor leden (zilver, goud en platinum) en kandidaat leden. Het is daarmee het vaste ijkpunt van Golfclub Amstelborgh en is vooral bedoeld voor leden die op een doordeweekse dag in de gelegenheid zijn om te golfen. Voor veel leden is Amstelborgh de enige golfbaan waar zij spelen en vandaar dat er, om wedstrijdervaring op te doen, eenmaal per maand een externe wedstrijd over 9 holes wordt gespeeld op een grote baan. Afgelopen woensdag, 20 augustus, was dat op de Abcoudebaan van De Hoge Dijk.

Als gevolg van de vakantieperiode hadden slechts 9 deelnemers zich ingeschreven; allen heren, zodat er vanaf de gele tees met drie flights van drie spelers kon worden afgeslagen.
Het was prachtig weer, maar de voorgaande dagen had het heftig geregend, waardoor de baan op sommige plaatsen nauwelijks te bespelen was. Een extra uitdaging dus om er toch nog iets moois van te maken.

Ontvangst was om 10:30 uur met koffie en een versnapering, waarna vanaf 11:30 uur werd gestart. Het viel allemaal niet mee, want geen enkele speler is het uiteindelijk gelukt om boven de 36 stableford-punten uit te komen. Ook de uiteindelijke winnaar (ondergetekende) kwam niet verder dan 35 punten, maar gezien de zompige conditie van de baan was ik daar natuurlijk dik tevreden mee en kon ik een prachtige beker mee naar huis nemen.

Nummer twee, Peter Houwertjes, behaalde 33 punten en nummer drie, Frank Mühl, behaalde eveneens 33 punten. De neary werd geslagen door Ad van Asten en de longest drive werd geslagen door Frank Mühl, die dus met twee prijzen huiswaarts ging.

Na afloop van de wedstrijd bleef iedereen nog geruime tijd zitten om wat te eten en/of te drinken en werden de wedstrijd en de actuele ontwikkelingen op het wereldtoneel nog eens kritisch tegen het licht gehouden.

Het deelnemersveld zag er als volgt uit:
Flight 1 bestond uit Ruud Zandbergen, Frank Mühl en Kees Schiferli
Flight 2 bestond uit Peter Houwertjes, Michel Koster en Ad van Asten
Flight 3 bestond uit Remy de Beaumont, Lodewijk de Groot en Ed Lensvelt

Verslag gemaakt door Ed Lensvelt

Verslag externe wedstrijd Naarderbos 2e 9 holes op 9 augusus

Zaterdag 2 augustus was er weer een externe wedstrijd gepland. De weersverwachting was niet echt optimistisch en tot teleurstelling van degenen die zich hadden ingeschreven moesten zij om 16.30/16.45 ivm. het onweer en de hevige regenval de wedstrijd staken.

In overleg met Naarderbos is dus een week later op 9 augustus de wedstrijd alsnog gespeeld. En wat was het een heerlijk weertje. Ik had het geluk, dat ik nog mee kon doen, want er waren 15 leden ingeschreven, dus was er nog een plekje open. Op de eerste hole lagen zowel Anke, Tine en ik met onze bal in de bunker. Peter was de enige gelukkige die dit obstakel miste. Anke , Tine en Peter konden met een score naar de volgende hole 11. Vanaf dat moment kreeg ik de smaak te pakken en ging het voor het eerst dit jaar voor mij van een leien dakje. Wij hebben wel lang gedaan over de negen holes, en hebben ondanks dat het een wedstrijd was twee snellere flights door gelaten. De andere Amstelborghers waren dus al een tijdje binnen en zaten te genieten van een lekker drankje.

Ruud en Peter moesten nog flink rekenen aan de uitslagen, want voor de derde plaats kwamen maar liefst 4 spelers in aanmerking. Allemaal met 16 stableford punten. Van de vier kwam Jan Faas er het beste uit op basis van de laatste vier gespeelde holes. Yaw Boye, Dirk Bragt en Ruud Zandbergen hadden dus pech. Dick Heijn had 17 punten, goed voor de tweede prijs en ik ( Elselies La Lau) met 18 punten won de eerste prijs !!, Vandaar, dat ik nu het stukje mocht schrijven. De prijs voor de neary op hole 17 ging naar Ad van Asten en de longest drive op hole 15 ging bij de dames naar Terry Koek en bij de heren naar Yaw Boye. Er waren ook nog 2 birdy’s te vergeven nl. aan Rashied Badal en (daar is hij weer) Yaw Boye.

Er bleven maar 4 mensen eten. Dat was natuurlijk heel gezellig, maar jammer dat de anderen meteen weggingen na de prijsuitreiking, met uitzondering van Tine die nog wat langer bleef zitten. Onderstaand de totale einduitslag van alle deelnemers.

flight 1) Rashied Badal 10pnt en een birdy/Ad van Asten 14pnt en de neary/Terry Koek 14 pnt en longest drive /Ruud Zandbergen 16pnt
flight 2) Dick Heijn 17pnt (2e plaats)/Ton van Bockel 13 pnt/Lodewijk de Groot 11pnt/Kwakoe Etwi 11 pnt
flight 3) Tineke Oudshoorn 3 pnt/Jan Faas 16 pnt (3e plaats)/Yaw Boye 16 pnt/Dirk Bragt 16 pnt
flight 4) Peter Houwertjes 13 pnt/Anke Nijland 5 pnt/Tine de Ruiter 10 pnt/Elselies La Lau 18 pnt (1e plaats)

De volgende 9 holes wedstrijd wordt gespeeld bij de Zaanse Golfclub op 6 september a.s. Inschrijvingen via de lijst op het prikbord bij de receptie of via de mail/telefoon houwhout@wxs.nl (Peter Houwertjes tel.06-28875443) of ruud.zandbergen@caiway.nl (tel.06-21276631) De inschrijving sluit omstreeks 1 september a.s.

Elselies La Lau

Verslag van de Zomeravondcompetitie 2014

Onder overwegend gunstige weersomstandigheden is op vier donderdagavonden in de maand juli (3, 10, 17 en 24 juli) de Zomeravondcompetitie van dit seizoen gespeeld.
Er werd gespeeld in zgn. greensome, wat een mix is van matchplay binnen een flight van vier spelers. Er werden vier teams samengesteld (Rood, Wit, Blauw en Oranje). Elk team bestond uit vier personen en elke wedstrijd werd gespeeld met vier flights. Elke flight bestond uit twee spelers van het ene team dat speelt tegen twee spelers van het ander team en in elk van de vier wedstrijden in wisselende samenstelling. Pas nadat de laatste flight binnen was kon worden vastgesteld welk team uiteindelijk de meeste punten van de vier wedstrijddagen had vergaard.

De competitie is in een bijzonder prettige en ongedwongen sfeer verlopen en het was bijzonder spannend. Met name het Witte en Blauwe Team gingen redelijk gelijk op en eindigden op de laatste speeldag met een gelijke stand. De beslissing moest dus komen van een play-off van hole 9 door de captains van beide teams, Dick Heijn van Team Wit en Ed Lensvelt van Team Blauw. Die hole werd gewonnen door Team Blauw en de traditie brengt dan met zich mee dat de winnaar een verslagje schrijft over deze bijzonder goed verlopen wedstrijd.

De Interne Wedstrijdcommissie, bestaande uit Elselies La Lau en Cocks van Schaik hebben met dit perfect georganiseerde toernooi weer een visitekaartje afgegeven.
De laatste wedstrijdavond werd afgesloten met een bijzonder goed verzorgd buffet met tussendoor de prijsuitreiking en toespraakjes van Roy Blom en vele anderen.
We kunnen terugzien op een bijzonder geslaagd toernooi en ondergetekende ging dan ook apetrots huiswaarts met de wisselbeker die, na inscriptie, weer een plaatsje zal krijgen in de prijzenkast. Aan iedere speler werd daarnaast een blijvend aandenken in de vorm van een in grootte variërende beker uitgereikt.

Voor de volledigheid vermeld ik hieronder de namen van de teams en de spelers:
Team Rood:
Anke Nijland (captain), Ad van Asten, Rémy de Beaumont en Swanny van de Ridder
Team Wit:
Dick Heijn (captain), Ruud Bergmann, Sigrid Fouchier en Arno Straat
Team Blauw:
Ed Lensvelt (captain), Peter Houwertjes, Tine de Ruiter en Mia Brink
Team Oranje:
Elselies La Lau (captain), Martin Breeman, Ton van Bockel, Tineke Oudshoorn en Lodewijk de Groot en Armand Verstappen als invallers

Verslag gemaakt door Ed Lensvelt

Verslag externe wedstrijd van de Rabbits van 25 juni 2014

Woensdag 25 juni jl; hebben wij weer een externe wedstrijd met de Rabbits gespeeld op de Golfbaan van Naarderbos. Wij hebben daar de 1e 9 holes gelopen op de zgn. A lus. Het heeft vooraf nogal wat voeten in de aarde gehad om het administratief rond te krijgen, maar het is uiteindelijk dan toch gelukt.

Het was uitstekend weer om te spelen, beetje zon dan weer een beetje bewolking en soms een pittig windje. Maar in ieder geval hebben wij het droog gehouden. De wedstrijdleiding had helaas te kampen met een aantal afzeggingen en verhinderingen, maar om 10.40 uur ging dan toch de eerste flight van start vanaf de rode tee met: Anke Nijland/Michel Koster/Ruud Zandbergen. Tien minuten later gevold door Piet Hoogland (hij was er gelukkig weer) Peter Houwertjes (als zijn particuliere chauffeur) en Ad van Asten. De 3e flight ging om 11.00 van start met Ton van Bockel/Ed Lensvelt/ Dick Heijn en de 4e en laatste flight om 11.10 met Tine de Ruiter/ Jan Gerritsen/ Tineke Oudshoorn.

Op de derde en vierde hole vlogen de “birdy’s ” om onze oren, niet die versteende vogeltjes, maar echte zwaluwen, die rakelings over de bal en je hoofd scheerden, zij hadden er ook duidelijk zin in.

Anke, Tineke en Ton hadden het woensdag een beetje moeilijk en bleven een beetje steken rond de 20 stablefordpunten. Er gingen wel wat ballen verloren in de waterpartijen, maar soms vonden wij er ook weer een handvol . De marshal vroeg of alles naar wens was en of de wij de bordjes hadden gezien voor de longest drive (hole 8) en de neary (hole 6) , die stonden er wel, maar op de witte tee (dat was ons nog niet opgevallen) hij heeft e.e.a. toen meteen gecorrigeerd.

Wij hebben een leuke middag gehad en onderstaand de resultaten in volgorde van de flightindeling.

Michel Koster 29 punten/ Ruud Zandbergen 33 punten/ Anke Nijland 20 punten

Piet Hoogland 27 punten/ Ad van Asten 32 punten (buiten mededinging) Peter Houwertjes 29 punten

Ton Van Bockel 23 punten/ Ed Lensvelt 31 punten/ Dick Heijn 31 punten

Tine de Ruiter 27 punten/ Jan Gerritsen 36 punten/Tineke Oudshoorn 23 punten

Op de eerste plaats is dus geëindigd Jan met 36 pnt. en de neary op hole 6, op de 2e plaats Ruud met 33 pnt. en de longest drive op hole 8. De derde prijs met 31 punten werd gedeeld door Dick en Ed, maar op de laatste 4 holes was Dick de winnaar. (Maar ook alleen omdat Ad geen ruimte meer heeft in de prijzenkast!) De prijzen krijgen ongetwijfeld een mooi plaatsje in de prijzenkast.

Na afloop hebben wij ons het bittergarnituur en de andere versnaperingen goed laten smaken.

Met dank aan de wedstrijdleiding Ad van Asten en Michel Koster.

Ruud Zandbergen

Wedstrijdverslag Amstelborgh dd. 7 juni gespeeld op de Hoge Dijk

Zaterdag 7 juni hebben wij alweer de 3e externe wedstrijd gespeeld op de golfbaan van de Hoge Dijk in Amsterdam Zuid Oost. Onder tropische temperaturen gingen wij met 3 flights vanaf 16.00 uur van start met totaal 12 deelnemers. In de eerste flight de toppers tw. Rashied Badal/ Yaw Boye/ Kwaku Etwi/Joop Manten. De 2e flight Rob van Ree/Willie Manten/Ruud Zandbergen/Elselies La Lau. De 3e flight Tine de Ruiter/Jan Faas/Ed Lensvelt/Dirk Bragt. Inmiddels trok het luchtruim dicht en ging de temperatuur verder omhoog, maar wij hebben het gelukkig tot het eind droog gehouden.

Het was voor een aantal weer even wennen zo’n grote baan of net hersteld van een ziekenhuis opname (Elselies) en niet te vergeten de hitte van zo’n 30 graden, maar wij hebben het (voor zover mij bekend) overleefd. Gespeeld werd er op de Holendrechtbaan 9 holes en vanaf de rode tee. Er waren onderweg natuurlijk weer de nodige hindernissen te overwinnen. De neary hole 6 (in een keer op het eiland) en de longest drive op hole 9, richting het clubhuis. Het leek erop dat Willie de neary zou winnen, maar werd later overtroffen door Dirk. De longest drive werd gewonnen door Kwaku. Die gingen er met 2 leuke prijsjes vandoor. De gedeelde 3e prijs is gewonnen door Joop en Ruud een doosje ballen, de 2e prijs is gewonnen door Yaw twee doosjes ballen en de grote winnaar was (wederom) Rashied 2 lekkere flesjes rosé (met dit weer natuurlijk niet verkeerd).

Het was wel een beetje afzien, maar moe en voldaan konden wij ons overgeven aan “de versnaperingen van heerlijk helder Heineken” Ongeveer de helft is nog blijven eten en kon genieten van een heerlijk visje of stukje vlees. Het was een geslaagde dag!!

De volgende externe wedstrijd wordt gespeeld op 5 juli en wij spelen dan bij de Zaanse Golf Club in Wijdewormer. Let op het inschrijfformulier op het prikbord bij de receptie of aanmelden bij Ruud Zandbergen (tel.06-21 276331 e-mail ruud.zandbergen@caiway.nl) of Peter Houwertjes (tel.06-28875443 e-mail houhout@wxs.nl). Vorig jaar hebben wij daar ook gespeeld en bewaren daar goede herinneringen aan.

De einduitslag in volgorde van de flight indeling was als volgt:

Rashied Badal 18 pnt. (1e plaats) Yaw Boye 16 pnt. (2e plaats) Kwaku Etwi 9 pnt. Joop Manten 12 pnt. (3e plaats gedeeld)

Rob van Ree 7 pnt. Willie Manten Manten 4pnt. Ruud Zandbergen 12pnt (3e plaats gedeeld) Elselies La Lau 10 pnt.

Tine de Ruiter 11 pnt. Jan Faas 9 pnt. Ed Lensvelt 9 pnt. Dirk Bragt 10 pnt.

Ruud Zandbergen (lid externe wedstrijdcommissie Amstelborgh)

Het Clubkampioenschap Strokeplay 2014
Vandaag was het dan zover en dat uitgerekend op Moederdag zondag 11 mei 2014, hetgeen duidelijk te merken was aan de opkomst. Nadat ik van te voren contact had opgenomen met de sportcoördinator Jos Tambach en hoorde dat de wedstrijd ondanks de veel gevallen regen toch doorgang zou vinden, spoedde ik mij naar de golfbaan.

Het regende nog steeds, niet met bakken uit de hemel, maar wel met een doorlopende motregenbui, met zo af en toe wat dikkere druppels en vrij dicht opeen waar je echt wel nat van werd.

Van de ingeschreven leden kwamen 13 leden deelnemen, de overige hadden zich om hun moverende redenen afgemeld.

Nadat ik mij had aangemeld bij onze trots Coksy en mijn scorekaart in ontvangst had genomen, zag ik dat ik met twee toppers, te weten Jos Tambach en Dick Heijn, als laatste flight om 10.30 uur de baan in moest. Toen ik om weer wat warm te worden een bakkie koffie had genuttigd ging ik even naar de driving range om wat ballen te slaan en daarna wat putten te oefenen. Vanuit mijn ooghoeken zag ik dat de eerste flights inmiddels hadden afgeslagen en dat hiermee de wedstrijd een aanvang had genomen.

Iets voor half elf was het de beurt aan onze flight om de strijd tegen de baan en het weer aan te vangen. Na een uitstekende afslag van alle drie maakte Dick en ik een par en Jos een 4. Op hole 2 maakten wij alle drie een par en dus op naar hole 3. Jos sloeg zijn bal in de linker vijver, ik sloeg mijn bal in de bunker en topper Dick, die sinds een tijd zijn bal altijd voor de vijver sloeg, nam nu zijn houten 5 en sloeg de bal rechtstreeks op de green. Hij is en blijft in mijn ogen een topper, rustig, weloverwogen en onverstoorbaar. Dick en ik maakte een par en Jos jammer genoeg een 4. Ondanks de regen was de sfeer in de flight prima en liepen wij een prima 1e 9 holes. Bij het putten op hole 9 zagen wij de 4-bal voor ons het restaurant in verdwijnen om iets warms te gaan drinken. Op zich vreemd bij een clubkampioenschap maar wel begrijpelijk.

Voor mijn eerste 9 had ik 27 slagen nodig en zat derhalve goed in de wedstrijd. Ook Dick en Jos lagen aardig op koers. Doordat zij tijdelijk hun wedstrijd onderbraken konden wij heerlijk doorlopen. Nat waren wij toch al en dus vonden wij het beter gewoon door te gaan.

Op de tweede 9 holes zag ik een aantal mooie slagen van mijn flightgenoten en zelf mocht ik ook niet mopperen. Alleen op hole 14 had Dick wat pech door zijn bal uitgerekend achter een dikke boom te parkeren wat hem een paar extra slagen opleverde en een score van 7. Dit alles had natuurlijk ook te maken met het wegvallen van de 4-bal voor ons. Minder wachten betekende sneller doorlopen, hetgeen de concentratie ten goede kwam, met echter zo hier en daar een afzwaaier.

Nadat wij de 18 holes voltooid hadden, brachten wij eerst onze natte tassen naar de auto om daarna in het restaurant wat warms te gaan drinken. Vervolgens konden wij de scores gaan tellen en met elkaar vergelijken en tekenen. Jos kwam tot een score van 74, Dick tot 69 en ik eindigde op totaal 55 slagen (1 slag boven de baan).

De flight die eigenlijk voor ons liep heeft na de koffiestop alsnog de 2e 9 gelopen en nadat ook hun scorekaarten waren gecontroleerd, kon Coksy de uitslag bekend maken.

Clubkampioen werd ik met 55 slagen, 2e werd Yaw Boye met 63 slagen en 3e werd Dick Heijn met 69 slagen. Ook Ton van Bockel had 69 slagen, maar een mindere score op de 2e 9 holes. Birdies waren er voor Michael (2), Yaw Boye (2). De neary werd een prooi voor Michael.

Ik miste Elselies bij de wedstrijd en desgevraagd hoorde ik van Coksy dat zij thuis was met een behoorlijke longontsteking. Vanaf deze plek wens ik Elselies heel veel sterkte en hoop ik dat zij snel weer opknapt.

Coksy en Jos heel hartelijk bedankt voor jullie inzet en organisatie. Ook mijn flightgenoten dank ik voor hun inspiratie en de gezellige sfeer en dankzij hen heb ik boven mijn kunnen gespeeld. Als slot wil ik nog opmerken dat ik het merkwaardig vond dat een vice-voorzitter aan Coksy ging vragen waarom er niet met handicapverrekening werd gespeeld. Tijdens clubkampioenschappen Strokeplay en Matchplay wordt immer nooit met handicapverrekening gespeeld.

Michael Lensen

Verslag externe wedstrijd bij Golfclub Amsteldijk
De 2e externe wedstrijd werd door de Externe Commissie op 3 mei jl. georganiseerd op de golfbaan van de G.C. Amsteldijk.

Door allerlei omstandigheden konden slechts 11 personen hieraan deelnemen. Voor een aantal onder ons was dit binnen 10 dagen al de tweede keer dat zij op deze prachtige baan mochten spelen en voor een paar anderen de eerste keer. Vanwege een ziekenhuisopname kon mede-organisator Peter Houwertjes niet van de partij zijn en stond Ruud Zandbergen er deze keer alleen voor, maar als een doorgewinterde organisator leverde hem dit geen problemen op. Vanaf deze plaats wensen wij, de deelnemers, Peter sterkte en beterschap en hopen wij dat hij weer snel van de partij is.

Wij werden ontvangen met koffie en een brownie of muffin en tijdens deze koffiebreak werden de scorekaarten uitgedeeld waarop de exact- en playing handicap al waren ingevuld en wist een ieder waar hij of zij aan toe was.

De eerste flight ging om 15.20 van start en bestond uit Ed Lensvelt en Ruud Zandbergen en 10 minuten later sloeg de 2e flight af waarin Jan Faas, Willem Roggeband en ondergetekende. De 3e flight was een soort mobiele brigade, want zowel Tineke Oudshoorn, Anke Nijland en Tine de Ruiter moesten gebruik maken van een handicart. Als 4e en tevens laatste flight gingen van start Willy en Joop Manten en Dirk Bragt.

Het weer op zich was goed, aanvankelijk nog warm maar tijdens de 9 holes wedstrijd werd een extra kledingstuk toch noodzakelijk. Gelukkig bleef het droog, maar wel met een aanwakkerende wind.

De baan lag er, zoals verwacht mocht worden, weer goed bij, mooie brede fairways en goed verzorgde greens. Het was wel zaak om met de slagen de fairways te blijven raken, want kwam je daar buiten terecht dan was het zoeken geblazen in het dichtbegroeide hoge gras en de open gepakte struiken.

De neary was uitgezet op hole 1 en de longest drive voor dames en heren op een van de langste holes van de negen. Mede door het zoeken naar afgezwaaide ballen duurde de wedstrijd ruim 2,5 uur.

Uit de reacties na binnenkomst mag worden opgemaakt dat, ondanks misschien een niet verwachte mindere score, een ieder had genoten van de baan. Na het inleveren en controleren van de scorekaarten kon door Ruud Zandbergen onder het genot van het tweede gratis kopje koffie of het voor eigen rekening bestelde drankje de uitslag worden bekend gemaakt.

Winnares met 18 stf-punten werd Willy Manten en zij scoorde ook nog eens de longest drive. Op een gedeelde 2e plaats eindigde Joop Manten met 16 punten, terwijl hij ook de neary opeiste. De familie Manten verkeerde derhalve in een opperbeste stemming met het behalen van de ereplaatsen. Eveneens met 16 punten werd Ruud Zandbergen gedeeld tweede.

Tine de Ruiter legde beslag op de 3e plaats met een score van 15 punten. Jan Faas kwam eveneens tot een score van 15 punten en won de longest drive bij de heren. Opnieuw bleek uit de uitslag dat de Amsteldijkbaan niet bepaald de leukste baan was voor Tineke Oudshoorn. Alhoewel zij haar uiterste best deed, kwam zij niet verder dan 4 punten. Dick Heijn kwam tot een puntenaantal van 13 punten, gevolgd door Willem Roggeband en Dirk Bragt met ieder 11 punten.

Ed Lensvelt behaalde 9 punten en voor Tineke Oudshoorn eindigde nog Anke Nijland met 6 punten. Na het mededelen van de uitslagen werd er nog even genoeglijk nagepraat over deze baan en de moeilijkheidsgraad daarvan. Kortom, het was een geslaagde middag en namens de deelnemers graag nog een hartelijk dank aan de Externe Commissie.

Door de commissie wordt op 7 juni aanstaande bij Golfcentrum de Hoge Dijk de 3e externe wedstrijd georganiseerd en deelnemers kunnen zich aanmelden door inschrijving op het wedstrijdformulier bij de receptie. Aan deze wedstrijd kunnen zowel Amstelborghers als buitenstaanders deelnemen. De kosten voor deelneming vindt u ongetwijfeld op het inschrijfformulier.

Dick Heijn, Lid Redactie Commissie

Verslag Rabbits-Extern op woensdag 23 april jl. op G.C. Amsteldijk.
Een golfwedstrijdverslag zou geen goed verslag zijn als niet begonnen wordt met het weer! Welnu: onder de meest ideale golfweersomstandigheden verzamelden wij ons rond 10.00 uur op een zonovergoten terras van de G.C. Amsteldijk.

Na de koffie gingen de 4 flights van start met op de eerste hole al de neary. Meteen dus al de nodige concentratie vereist. Was mijn bal maar blijven liggen waar hij neerkwam! Hij ging rollen en natuurlijk van de green af. De mooie hole 2 heeft een verrassende moeilijkheidsgraad: vóór de hoger gelegen green loopt een slootje (en bij golfers ziet dat er dan uit als een zijrivier van de Amstel) dus ga ik met de tweede slag erover of leg ik de bal ervoor. Dús ging ie erin!! ( Nóóit te lang nadenken bij golf)!!

Hole 3, par 5, voerde ons langs een mooie bunkergalerij en al golfend kwamen we zo nog vaker verrassende situaties tegen op deze mooi aangelegde en onderhouden polderbaan aan de Amstel. Bij dit mooie weer was het “stukje”lopen naar hole 9 “peanuts”.

Op ’n druk bezet terras, waar we tóch een eigen hoekje vonden, kwamen de spelers binnen druppelen. Het vriendelijke terraspersoneel (denk je aan je afspraakje Dick op 3 mei??!!) voorzag ons van drank en spijzen en tussendoor konden de resultaten bekend gemaakt en de bekers en prijsjes uitgereikt worden.

1e prijs: Ad van Asten hcp 22.9 stablefordpunten 36; 2e prijs Tine de Ruiter hcp 36 stfrd 34 punten.; 3e prijs Anke Nijland hcp 36, 33 pintent.

Neary D: Tine de Ruiter; Neary H: Remy de Beaumont; Longest Drive D: Anke Nijland; Longest Drive H: Ruud Zandbergen.

Er werd nog lange tijd met gevulde glazen gezellig nagekaart. Gelukkig was de prijsuitreiking achter de rug, want een ober, wel wetend dat de aarde rond is ging tóch iets teveel met de ronding van de aarde mee,waardoor ’n aantal volle glazen bier over de commissiebescheiden vloeiden en de uitslagen onleesbaar werden.

Desondanks bleef die ober wél terugkomen met de nodige “refills”.

Maar dat kwam voornamelijk omdat Dick een paar leuke moppen onder de pet had, waar hij graag naar luisterde. Of deze minuten van zijn werktijd afgetrokken worden zal voor ons altijd een vraag blijven.

Een mooie golfdag , ’n gezellig einde!

Ad van Asten.

De Rabbits op Golfclub Waterland
Op 5 april jl. was het dan zover; de eerste 9 holes wedstrijd buiten Amstelborgh op een A-baan en georganiseerd door de Externe Commissie van Peter Houwertjes en Ruud Zandbergen. Terwijl Peter het een en ander ging regelen bij de Golfclub Waterland, ging Ruud in conclaaf met Onze Lieve Heer om duidelijke afspraken te maken over het weer.

Allebei de afspraken werden uiterst correct nagekomen. Zowel Golfclub Als OLH deden wat zij beloofd hadden. Het was uitstekend golfweer op een prima verzorgde baan. Zij die een handicart hadden besteld werden op hun wenken bediend. De flightindeling liet niets te wensen over en van enig oponthoud in de baan was dan ook geen sprake. Misschien dat de routeaanduiding naar de volgende holes wat duidelijker zou kunnen, want de 4e flight gingen in plaats van vanaf hole 3 verder op hole 10, maar konden gelukkig tijdig worden gewezen op het feit dat zij verkeerd liepen. De flight maakte rechtsomkeer en sloot vervolgens keurig achter de 5e flight aan om niet voor vertraging te zorgen. 19 personen (incluis Peter en Ruud) hadden voor de wedstrijd ingeschreven en niemand had zich gelukkig afgemeld. Wij werden door de Externe Commissie ontvangen met koffie en gebak, kregen de scorekaarten met daarop vermeld wie de marker was en hoeveel (voor een enkeling hoe weinig) slagen men mee kreeg en een consumptiebon voor een drankje na de wedstrijd. Ook kon men aangeven of men na afloop wilde blijven eten. De golfclub bood tegen een redelijk tarief een uitstekende vlees- of vismaaltijd aan waarvan 10 personen gebruik maakten.

Wat de baan, de ontvangst bij golfclub en het diner betreft geef ik graag een compliment aan Golfclub Waterland. Per jaar gaat men daar met sprongen vooruit en aan de bouwwerkzaamheden te zien heeft men toekomstgericht nog het een en ander in petto. Zoals ik al eerder opmerkte, werd er behoorlijk doorgelopen, waarbij echter de te behalen score zeker niet verwaarloosd werd. Vooral flight 2, bestaande uit Joop en Willy Manten, Rashied Badal en Yaw Boyce, lieten de golfstokken spreken en verzorgde naar later bleek de top van de scorelijst.

Na binnenkomst en de controle van de scorekaarten kwam de volgende uitslag uit de bus: Eerste plaats voor Yaw Boyce met 20 stablefordpunten plus een birdie op hole 2. De tweede plaats was voor Rashied Badar met 17 punten plus de Longest Drive Heren. Op de derde plaats eindigde Joop Manten met 15 punten en de Neary op hole 8. 13 punten werden gescoord door Ruud Zandbergen, Elselies La Lau, Dick Heijn en Tine de Ruiter. Zij won de Longest Drive Dames op hole 8. 12 punten voor Erik Jonker en 10 punten voor Wille Manten. Met een score van 9 punten kwamen binnen Anke Nijland, Jan Faas en Peter Houwertjes. 8 punten voor Rob van Ree, 7 punten voor Peter Schutte, 6 voor Ton van Bockel, Willem Roggeband en Cor Coppens. 5 voor Wil van Spankeren en de lijst werd gesloten door Tineke Oudshoorn, die echt haar golfdag niet had, met 3 punten.

De baan bleek derhalve voor sommige golfers moeilijker dan op het eerste gezicht bleek, maar zorgde echter niet voor het verpesten van een ieders goede humeur. Het was een geslaagde dag en veel dank gaat uit naar de beide organisatoren Peter Houwertjes en Ruud Zandbergen voor hun inspanningen. Tot ziens zou ik zeggen op de volgende externe 9 holes wedstrijd op zaterdag 3 mei bij Golfcentrum Amsteldijk!

Dick Heijn, Lid Redactie Commissie

Het openingstoernooi van 23 maart 2014
Gelukkig ligt de winterperiode weer achter ons en deed de lente in 2014 zich weer gelden met prima lenteweer. Een sein voor de Interne Wedstrijd Commissie (IWC) om het seizoen 2014 te beginnen met …. Het Openingstoernooi. Treffender kan het niet.

De wedstrijd mocht zich verheugen in een uitstekende deelneming en door middel van de inmiddels befaamde shotgunstart werd er keurig om 10.00 uur begonnen, alhoewel er van het geluid van de shotgun niets te horen was. Alvorens echter te kunnen starten, werden wij door de IWC ontvangen met een, zoals dit in de wandeling heet, een aangekleed kopje koffie en werden de deelnemers voorzien van de al van te voren geprepareerde scorekaarten met daarop vermeld de hole-indeling, de flightindeling, de speler of speelster en de marker.

De wedstrijd mocht zich verheugen in een uitstekende deelneming en door middel van de inmiddels befaamde shotgunstart werd er keurig om 10.00 uur begonnen, alhoewel er van het geluid van de shotgun niets te horen was. Alvorens echter te kunnen starten, werden wij door de IWC ontvangen met een, zoals dit in de wandeling heet, een aangekleed kopje koffie en werden de deelnemers voorzien van de al van te voren geprepareerde scorekaarten met daarop vermeld de hole-indeling, de flightindeling, de speler of speelster en de marker.

De baan was naar omstandigheden prima verzorgd, het weer was goed met wat zon en niet al te veel wind. Mijn flight bestond uit Roy Blom, Ian Blom en mijzelf en wij mochten de wedstrijd beginnen vanaf hole 8. Door de vele aanmeldingen waren de startholes goed bezet en kon op het afgesproken tijdstip de wedstrijd dus beginnen. Ondanks de drukte in de baan liep men voortvarend zijn of haar ronde van 18 holes en was er nauwelijks sprake van enig oponthoud. Roy en Ian hadden de afgelopen maanden niet of bijna niet kunnen oefenen, maar dit was aan hun spel praktisch niet te merken. In het begin een wat stroeve start, maar toen de spieren eenmaal warm werden zag je ook dat de slagen en het holen per hole beter werden. Zeker Roy werd erg trefzeker en scoorde zelfs 2 birdies. Ian kwam in het begin wat lengte te kort, maar dit werd tijdig onderkend door aanpassing van de keuze van zijn clubs. Na 18 holes bleek uit de scorekaarten dat zowel Roy als ik in totaal 35 stablefordpunten hadden gescoord, iets wat ons een prettig gevoel gaf.

Na binnenkomst in het clubhuis en na het inleveren van de kaarten en na controle door Elselies La Lau en Coksy van Schaik kon het eindresultaat door de IWC aan de deelnemers worden bekend gemaakt. Ad van Asten, Roy Blom en ik hadden 35 punten en het resultaat van de laatste 3 holes werd bepalend voor de einduitslag. Ik mocht als winnaar de “gouden” golfer in ontvangst nemen, Roy Blom de “zilveren”en Ad van Asten de “bronzen”. De Neary werd een prooi voor good-old Ruud Borgmann en birdies werden gescoord door Roy Blom 2 en Ruud Borgmann, John de Randamie, Yaw Boyce, Marijke van de Berg, Jos Tambach en Elselies La Lau elk 1 birdie.

Na een gezellige nazit werd het voor een ieder weer tijd om huiswaarts te keren. Ik denk namens iedereen te mogen spreken en bedank vanaf deze plaats nogmaals Cocksy van Schaik en Elselies La Lau voor de voortreffelijke organisatie van deze openingswedstrijd.

Dick Heijn, Lid Redactie Commissie