Wereldhandicapsysteem vanaf 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 wordt in Nederland het nieuwe wereldhandicapsysteem (WHS) ingevoerd. Tot die tijd geldt het EGA Handicap Systeem waarmee nu gewerkt wordt (het systeem van de Europese Golf Associatie). In sommige EGA-landen wordt het WHS al op 1 januari 2020 ingevoerd.

Wereldwijd zijn er nog zes verschillende handicapsystemen in gebruik die elk op een verschillende wijze de handicap van spelers berekenen. Het doel van een handicap is dat deze de speelsterkte van de speler reflecteert. Om te zorgen dat dit overal ter wereld met dezelfde systematiek gebeurt, is het initiatief genomen om een World Handicap System (WHS) te lanceren. Het gebeurt ook omdat de hedendaagse speler veel vaker in het buitenland golf speelt; met het WHS heeft iedere golfer een handicap die op dezelfde manier bepaald is en die dus ook overal geaccepteerd wordt. 

Het World Handicap System zorgt er zo voor dat:

  • Golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld;
  • Men nooit meer hoeft uit te leggen onder welk handicapsysteem een handicap tot stand is gekomen, omdat het voor iedereen hetzelfde is.
  • Een bijkomend voordeel van één wereldhandicapsysteem is dat het gemakkelijker wordt om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Lees hier het volledige artikel van de NGF